zo voorkom je blessures

Hardlopen zonder blessures is het fijnste wat er is. Zorg dus voor de juiste schoenen, het juiste schema en eet gezond. Vergeet ook niet wat krachtoefeningen te doen. Ook handig: deze tips om de meest voorkomende hardloopblessures te voorkomen!

zo voorkom je blessures

1: Klachten aan de achillespees

Pijn in de achillespees is een veel voorkomende hardloopblessure. Meestal ontstaat een achillespeesblessure geleidelijk en wordt het gezien als een overbelastingsblessure. In het begin wordt de pijn aan je achillespees al minder tijdens de warming-up, maar na een tijdje zal je merken dat de pijnklachten zullen toenemen. Het lopen wordt dan steeds lastiger, en een blessure aan de achillespees kan ook lang duren. Dus voel je wat, maak dan op tijd een afspraak met de fysio.

Achillespeesklachten kunnen verschillende oorzaken hebben. Hierbij kun je denken aan te veel belasting door te veel lopen of springen, maar deze hardloopblessure kan ook ontstaan door een verminderde doorbloeding of het gebrek aan een goede warming-up. Zorg dus altijd voor een goede warming-up en ga voor een schema dat bij je niveau en doel past.

2: Knieblessures

De knie is een gewricht wat veel te verduren krijgt tijdens het hardlopen. Elke klap vangt het kniegewricht op. Een klassieke hardloopblessure aan de knie is de lopersknie. Deze blessure ontstaat door overbelasting van de peesplaat aan de buitenzijde van het bovenbeen, net boven de knie. Je kunt zoveel pijn ervaren dat het hardlopen niet meer mogelijk is. En wanneer je stopt met hardlopen is de pijn vaak snel weer weg. Een lopersknie kan ontstaan door eenzijdige trainingsvormen waarbij je heuvels op- en af rent of sprongen maakt. Daarnaast kan deze hardloopblessure ontstaan door het dragen van hardloopschoenen die aan de buitenzijde van de hak zijn versleten. Zorg dus voor goed schoeisel en variatie in de trainingen.

Een springersknie ontstaat door overbelasting van de pees van de quadriceps. Dit kan ontstaan door hardloopschoenen die niet genoeg demping bieden. Daarnaast kan een beenlengte verschil de oorzaak zijn van deze hardloopblessure. Bij Runnersworld Utrecht kun je terecht voor een loopanalyse. Zo zorg je dat je met de juiste schoen aan de start staat van de Maliebaanloop.

3: Scheenbeenblessures

Scheenbeenblessures zoals shin splints zijn veel voorkomende hardloopblessures. Door overbelasting aan de binnenkant van het scheenbeen ontstaat deze nare blessure. Daarnaast kan er pijn ontstaan vanuit het spierweefsel door te veel lopen of springen in een korte tijd. Vermijd eenzijdige trainingsvormen waarbij je veel heuvels op- en af loopt of waarbij je veel springt dus. Loop je veel op verharde ondergronden zoals asfalt? Let dan goed op de demping en ondersteuning van je hardloopschoenen.

4: Enkelklachten

Enkelklachten ontstaan door een verzwikking van het enkelgewricht waarbij er een verrekking of zelfs een scheuring van de enkelbanden optreedt. Vaak verzwikt de enkel naar buiten waardoor er een zwelling ontstaat. Je ervaart pijn in het enkelgewricht of je kunt zelfs helemaal niet meer hardlopen met deze blessure. Door een zachtere ondergrond, scheve stoeptegel of andere oneffenheid kun je je makkelijk verstappen en deze vervelende hardloopblessure oplopen.

Verder is het handig om voor je run, training of duurloop de volgende oefening te doen. Een beetje voetengymnastiek.

https://www.youtube.com/watch?v=04j7ePASAEs&feature=youtu.be

5: Voorkomen is beter dan genezen

Duh, denk je misschien. Maar deze is vooral ook voor de lopers die de pech hebben gehad al eens met een hardloopblessure te maken hebben gehad. Door persoonlijk advies en de juiste hardloopschoenen minimaliseer je de kans op blessures. Schoenen met voldoende schokdemping en stabiliteit zijn vaak de basis om hardloopblessures te voorkomen. En ook krachttraining kan je helpen.

Bron: runnersworld.nl