de beste hardloopschema's

Uithoudingsvermogen, kracht, snelheid, mobiliteit en coördinatie zijn allemaal aspecten die je met een juiste manier van trainen specifiek kunt verbeteren. Een goede opbouw is daarbij heel belangrijk. Sponsor van de wedstrijdloop, Runnersworld Utrecht, heeft speciaal voor jou een passend schema samengesteld.

Voor iedere loper een eigen trainingsschema

Of je nu een beginnende- of ervaren loper bent, Runnersworld, helpt je graag aan het juiste trainingsschema. De trainingsschema’s bevatten naast het daadwerkelijke schema ook handige tips en tricks op het gebied van hardlopen. 

Beginners

Alle begin is moeilijk, dat geldt ook voor hardlopen. Voorkom een valse start en begin rustig. Heb je nog nooit hardgelopen? Kies dan voor het 5 KM schema ‘Absolute Beginner‘.

Dit schema bestaat uit een combinatie van hardlopen en wandelen. Na een tijdje ga je steeds meer hardlopen en steeds minder wandelen. Zo wennen je spieren, pezen, gewrichten en aanhechtingen aan je nieuwe manier van bewegen en voorkom je blessures.

Tips voor de beginnende loper

  • Voordat je begint met hardlopen is het van belang dat je beschikt over goede hardloopschoenen en hardloopsokken.
  • Stel een doel voor jezelf! Zoals bijvoorbeeld de 5, 10 of 16 km van de Maliebaanloop. Wanneer je naar een doel toewerkt, ben je veel gemotiveerder om te blijven lopen. 
  • Zorg dat je tijdens het hardlopen nog kunt praten. Indien dit niet het geval is, kun je beter een rustiger tempo aanhouden.
  • Probeer op zachte ondergrond te lopen, bijvoorbeeld bospaden.
  • Wissel je trainingsrondje zoveel mogelijk af.
  • Voorkom blessures en zorg voor een goede warming up en cooling down.
  • Geblesseerd? Neem de tijd en zorg eerst voor een goed herstel.
  • Geniet ervan! Plezier in het lopen is nog altijd de beste training!
de beste hardloopschema's

Trainingsschema’s voor de gevorderde loper

Runnersworld heeft verschillende schema’s, voor elke loper en voor elke afstand. Weet je niet zo goed welk schema voor jou geschikt is, breng dan een bezoek aan Runnersworld Utrecht. Daar kunnen verschillende hardloopexperts jou adviseren over welk trainingsschema voor jou geschikt is.

Naast de trainingsschema’s gericht op de verschillende afstanden hebben biedt Runnersworld een schema dat zich richt op oefeningen voor verantwoord lopen. Naast het werken aan je conditie en het lopen van een bepaalde afstand is het ook belangrijk om je spieren sterker te maken.

Tip: lees ook ons artikel over de 5 must-do oefeningen voor elke hardloper.

Bron: runnersworld.nl