het beste hardloopdieet

Naast een persoonlijk hardloopschema en de juiste hardloopschoenen helpt een goed hardloopdieet je verder bij het bereiken van jouw doel. Je hebt natuurlijk wel de juiste brandstof nodig om je benen draaiende te houden. Met de volgende 5 voedingstips helpen we je op weg. Lekker rennen!

Tip 1: Vul je energievoorraad op tijd aan

Als je een langere duurloop van bijvoorbeeld meer dan één uur op het programma hebt staan, kan de energievoorraad in je spieren uitgeput raken. Je benen lopen dan vol en je hebt meer moeite om vooruit te komen. Daarom is het van belang om voldoende voedingsstoffen binnen te krijgen. Dit begint al voordat je aan je run begint. Wit brood met muisjes of stroop, ontbijtkoek, een banaan of een mueslireep. Al deze producten bevatten koolhydraten. Precies waar jouw lichaam behoefte aan heeft bij een langere duurloop. Maar ook tijdens het lopen kan je koolhydraten gebruiken. Tijdens het lopen is het eten van brood met muisjes alleen niet altijd super handig. Daarom kun je ook een flesje isotone sportdrank tot je nemen. Dit geeft hetzelfde effect. En dan hou je meteen je vochthuishouding op peil.

Tip 2: Rupsje noot genoeg

Noten zitten boordevol vitamine E en eiwitten. Hierdoor worden de cellen in je lichaam beschermt en gaat jouw weerstand omhoog. Daarnaast zorgt vitamine E voor het aanmaken van rode bloedcellen en spierweefsel.
Je kunt amandelen of andere noten makkelijk in je hardloopdieet inpassen. Als tussendoortje: een handje noten of bij je avondeten: niks zo lekker als wat noten over je pasta, salade of kwark.

Tip 3: Drink voldoende (voor, tijdens en na het lopen)

Voldoende drinken is misschien wel net zo belangrijk als de juiste voeding eten. Voor een hardlooptraining of –wedstrijd is het belangrijk om al wat te drinken zodat je vochtniveau op peil is. Hoe veel je moet drinken hangt af van jouw training en weersomstandigheden. Wanneer het warmer is, verlies je meer vocht en moet je dus ook meer drinken of dit te compenseren.

Na het hardlopen heeft je lichaam tijd nodig om volledig te herstellen. Voldoende drinken is hier dan ook een belangrijk onderdeel van. Je vochtbalans en de energievoorraad in je spieren herstellen zijn hierbij van belang.

Tip 4: Verwen jezelf met chocolade

het beste hardloopdieet

Hardlopers mogen zichzelf af en toe best verwennen. Chocolade bevat krachtige antioxidanten die flavonolen worden genoemd en die de gezondheid van het hart kunnen bevorderen. Een onderzoek onder voetballers liet zien dat twee weken chocolade eten zorgde voor een lagere bloeddruk en een lager cholesterolgehalte in het bloed. Ander onderzoek suggereert dat de chocolade-flavonolen ontstekingen verminderen en ertoe bijdragen dat bloedbestanddelen niet kleverig worden, wat het risico op bloedstolsels verlaagt.

Helaas is dit niet voor alle chocoladesoorten zo. Het gaat echt vooral ompure chocolade, hoe puurder hoe beter. Pure chocola bevat meer flavonolen dan melkchocolade.

Tip 5: Energygels en -bars

Tijdens een langere hardloopwedstrijd of –training wil je natuurlijk optimaal presteren en geen honger krijgen. Om dit te voorkomen kun je één of meer energygels meenemen. Deze gels kun je zonder water innemen tijdens het hardlopen. De keuze is reuze, dus laat je vooral vooraf informeren.

Bron: runnersworld.nl & runnersworld.com