3 tips om sneller te worden

Wist je dat de zomer een ideale periode is om je basis hardloopsnelheid te verhogen. We geven 3 tips!

3 tips om sneller te worden

Tip 1: tempoduurloop

Met een tempoduurloop train je ongeveer een derde van de afstand die je sneller wilt gaan lopen. Je kunt hiervoor een tempoduurloop van 20 minuten aanhouden (of je nu tijdens de Maliebaanloop voor de 6 km of de 10 km gaat). Hierbij ligt je snelheid hoog, net onder jouw 5 kilometer tempo. Wanneer je de tempoduurloop combineert met rustigere duurloopjes (gezellig ‘kletstempo’, m.a.w. je kunt nog makkelijk met elkaar praten) zul je merken dat je hardloopsnelheid zal toenemen.

Tip 2: gebruik verhoogde weerstand

Kom jij tijdens je interval- of duurtraining wel eens een heuvel of viaduct tegen? Gebruik deze dan om eens omhoog te versnellen. Door de verhoogde weerstand (je moet immers een stukje klimmen) en snelheid train je precies de spieren die je sneller maken. Zie het als een stukje krachttraining.

Tip 3: eindig krachtig

Door het tempo aan het einde van je duurloop te verhogen (een soort van eindsprintje) wordt je lichaam geprikkeld om het maximale te geven. Je kunt bijvoorbeeld de laatste vijf minuten van je duurloop het tempo verhogen.

Hardloopschema

Ben je nog op zoek naar handig hardloopschema voor de Maliebaanloop? Runnersworld heeft verschillende schema’s, voor beginnende en gevorderde lopers. Deze kun je in de winkel ophalen of online downloaden.

Bron: runnersworld.nl