16 oktober maliebaanloop 2022 Utrecht 900 Wij doen mee16 oktober maliebaanloop 2022 Utrecht 900 Wij doen mee

Waarom je chocolade moet eten als je voor de Maliebaanloop traint

En dat is niet alleen omdat je het verdiend hebt 😉

Dit goede nieuws lazen we op de site van Runner’s World. En omdat jullie onze 5 ‘pure’ dieettips ook zo goed konden waarderen, wilden we jullie dit nieuwtje ook niet onthouden. Chocolade kan je duurloopmomenten ten goede komen. Dus doei doei schuldgevoel, en hallo verwennerij!

Uit een onderzoek van de Vrije Universiteit Brussel blijkt dat chocolade oxidatieve stress tijdens het sporten verlaagt. Het hele onderzoek kun je hier lezen. Maar wat is oxidatieve stress?

waarom je chocolade moet eten als hardloper

Oxidatieve stress

Bij oxidatie worden voedingsstoffen verbrand wanneer zij zich binden met zuurstof. Dit gebeurt tijdens de stofwisseling. Als er oxidatieve stress optreedt, komen er meer reactieve zuurstofverbindingen vrij dan gebruikelijk. Dit teveel aan zogeheten vrije radicale kan resulteren in ontstekingen, hart- en vaataandoeningen, gewrichtsaandoeningen en veel meer. Dat klinkt niet zo lekker he?

Oxidatieve stress ontstaat als je langdurig en overmatig sport. Wil je je lichaam beschermen tegen deze vorm van stress? Dan kun je volgens de onderzoekers het beste een lekkere reep chocolade eten.

De antioxidanten in chocolade werken dermate goed dat deze je lichaam beschermen tegen oxidatieve stress. En dit nieuws wordt nog leuker: de wetenschappers adviseren om elke dag tussen de 100 en 200 gram chocolade te eten. #nomnomnom Dat smaakt naar meer.

Geldt dit voor alle soorten chocola?

Dat dan weer niet. Het gaat hier over repen met minimaal 70% cacao. Maar ook daar zitten erg mooie brokken bij hoor!

Bron: runnersworld.com

About the author

De Maliebaanloop is de grootste en snelste hardloopwedstrijd van de stad Utrecht die atletiekvereniging Phoenix organiseert. Ren mee voor een PR!